Een Complete Gids voor het Optimaliseren van uw Sitemap voor een Betere Google-Crawling

Optimaliseren van uw Sitemap (2)

Optimaliseren van uw Sitemap 5 tips

Inhoudsopgave

 1. Inleiding: Wat is een Sitemap en waarom is het belangrijk?
 2. Html versus Xml Sitemaps: Het verschil en het belang ervan
 3. Crawl Budget en de rol van de Sitemap
 4. Zelf een Xml Sitemap genereren en indienen bij Google Search Console
 5. Drie essentiële tips voor het optimaliseren van uw Sitemap

1. Inleiding: Wat is een Sitemap en waarom is het belangrijk?

Een sitemap is een bestand dat een overzicht biedt van alle webpagina’s op uw website en hun onderlinge relaties. Het helpt zoekmachines zoals Google bij het efficiënter indexeren van uw website. Hoewel een sitemap niet noodzakelijk is om gevonden te worden in Google, kan het de efficiëntie van het crawl- en indexeerproces aanzienlijk verbeteren. Dit is vooral nuttig voor grote websites en nieuwe websites met weinig externe links.

2. Html versus Xml Sitemaps: Het verschil en het belang ervan

Er zijn twee soorten sitemaps: Html en Xml sitemaps. Beide dienen verschillende doeleinden:

 • Een Html sitemap verbetert de gebruikerservaring op een website door een gestructureerd overzicht van alle webpagina’s te tonen. Het is vergelijkbaar met een inhoudsopgave.
 • Een Xml sitemap biedt Google informatie over uw website. Het is een automatisch bijgewerkt bestand dat Google altijd voorziet van de laatste updates over uw website.

In dit artikel zullen we ons concentreren op de functies en optimalisatie van Xml sitemaps.

3. Crawl Budget en de rol van de Sitemap

Het crawl budget is het aantal pagina’s dat de Googlebot van een website crawlt binnen een bepaalde periode. Er zit een limiet aan het crawl budget, en deze varieert per website. Het is belangrijk om verstandig om te gaan met het crawl budget.

Een sitemap helpt bij het efficiënter omgaan met het crawl budget door Google te laten weten welke pagina’s belangrijk zijn. Zo worden uw relevante pagina’s altijd gevonden en geüpdatet in de zoekresultaten.

4. Zelf een Xml Sitemap genereren en indienen bij Google Search Console

Er zijn verschillende manieren om zelf een sitemap te genereren. Voor WordPress-gebruikers zijn Yoast SEO en Google XML Sitemaps uitstekende plug-ins. Als u geen WordPress-website gebruikt, zijn er alternatieven zoals XML-sitemaps.

Nadat u uw sitemap heeft gemaakt, kunt u deze indienen bij Google Search Console. Log in en zoek aan de linkerkant het tabblad ‘sitemaps’. Voeg hier de locatie van uw sitemap toe, meestal is dit [uw-website].nl/sitemap.xml.

5. Drie essentiële tips voor het optimaliseren van uw Sitemap

Hier zijn drie cruciale tips voor het ontwerpen van een geoptimaliseerde sitemap:

 1. Neem alleen belangrijke pagina’s op in

  de sitemap: Het is belangrijk om alleen de meest relevante pagina’s op te nemen in de sitemap. Google toont pagina’s aan gebruikers die relevant en van hoge kwaliteit zijn. Sluit pagina’s die niet geoptimaliseerd zijn uit in de sitemap. Neem pagina’s op die unieke content, foto’s en video’s bevatten.

  1. Vermijd pagina’s met een no-index tag in de sitemap: Door pagina’s met een no-index tag op te nemen in de sitemap, gaat u het doel van de sitemap voorbij. Het doel van een no-index tag is dat een pagina met deze tag niet gevonden wordt in Google. Zorg ervoor dat deze pagina’s niet in de sitemap terechtkomen.

  2. Sluit pagina’s met een canonical tag naar een andere pagina uit in de sitemap: Net als bij de noindex pagina’s, wilt u pagina’s die een canonical tag bevatten naar een andere pagina uitsluiten in de sitemap. Een canonical tag wordt vaak op een pagina geplaatst om duplicate content tegen te gaan. Met een canonical tag vertelt u Google wat de originele pagina is. Neem de originele pagina op in de sitemap en sluit de afgeleide pagina’s, die de canonical tag bevatten, uit.

  In dit artikel hebben we uitgelegd wat een sitemap is, het belang ervan, en hoe u een sitemap kunt optimaliseren. Hoewel het geen vereiste is om een sitemap in te dienen, kan Google uw website beter begrijpen en efficiënter crawlen met een goed geoptimaliseerde sitemap. We hebben ook uitgelegd hoe u zelf een sitemap kunt genereren en deze kunt indienen bij Google Search Console. Ten slotte hebben we drie essentiële tips gegeven voor het ontwerpen van een geoptimaliseerde sitemap.

Veelgestelde vragen over Sitemap

Nee, een sitemap is niet verplicht, maar het is wel aanbevolen. Een sitemap helpt Google en andere zoekmachines bij het efficiënter crawlen en indexeren van uw website. Vooral voor grote websites en nieuwe websites met weinig externe links is een sitemap nuttig.

Een Html sitemap verbetert de gebruikerservaring door een gestructureerd overzicht van alle webpagina’s te tonen, terwijl een Xml sitemap informatie over uw website biedt aan zoekmachines zoals Google. Een Xml sitemap wordt automatisch bijgewerkt en helpt Google om uw website efficiënter te indexeren.

Er zijn verschillende tools om een sitemap te genereren, zoals Yoast SEO en Google XML Sitemaps voor WordPress-gebruikers, of XML-sitemaps voor niet-WordPress-gebruikers. Nadat u uw sitemap heeft gemaakt, kunt u deze indienen bij Google Search Console door in te loggen, naar het tabblad ‘sitemaps’ te gaan en de locatie van uw sitemap toe te voegen, meestal [uw-website].nl/sitemap.xml.

Om uw sitemap te optimaliseren, volgt u deze drie essentiële tips: 1) neem alleen belangrijke pagina’s op in de sitemap, 2) vermijd pagina’s met een no-index tag in de sitemap, en 3) sluit pagina’s met een canonical tag naar een andere pagina uit in de sitemap. Deze optimalisaties zorgen ervoor dat Google uw website efficiënter kan crawlen en indexeren.

Als u geen sitemap indient, kan Google uw website nog steeds vinden, crawlen en indexeren, maar dit proces kan minder efficiënt zijn. Vooral voor grote websites of nieuwe websites met weinig externe links kan het ontbreken van een sitemap ertoe leiden dat sommige pagina’s niet worden geïndexeerd of dat recent bijgewerkte pagina’s niet snel genoeg worden opgepikt door Google.

Welkom op de Style Marketing blog! Hier vind je de nieuwste tips en trends op het gebied van webdesign en marketing. Laat je inspireren en ontdek de wereld van digitaal succes!
Recente Berichten

Versterk je online zichtbaarheid samen met ons

Ontdek hoe we jouw merk laten stralen en groeien. Liever sparren over de mogelijkheden? Neem direct contact met ons op!

Scroll naar boven